Jan Van Hoecke is in 1982 geboren te Eeklo. In 2006 behaalde hij zijn masterdiploma blokfluit met de grootste onderscheiding, aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Bart Coen. Les i.v.m. het spelen van consortmuziek kreeg hij van Peter Declercq. Voor hedendaagse muziek volgde hij lessen bij Bart Bouckaert. Hij volgde masterclasses bij ondermeer Gerd Lünenbürger, Eva Legène, Dan Laurin en Maurice Van Lieshout.

In 2006 kreeg hij een beurs van het conservatorium van Gent, om een jaar de opleiding “Master na Master Solist hedendaagse muziek” te volgen bij Tomma Wessel. Het zelfde jaar startte hij met een kamermuziekspecialisatie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, onder leiding van Viviane Spanoghe. Hij sloot deze studie af in 2009 met een jaar Erasmus te Lausanne, waar hij hedendaagse muziek studeerde bij Antonio Politano.

Hij gaf concerten in Europa, Japan en in de Verenigde Staten en trad verschillende malen op als solist met orkest. Hij werkte mee aan cd-opnames met “Champ d’Action” en “Collegium Vocale” onder leiding van Philippe Herreweghe, en werd uitgenodigd op het festival “itinéraire baroque” van Ton Koopman. Gedurende 3 jaar was hij lesgever aan de Hoofdstedelijke Academie van Brussel en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Oudenaarde.

Van 2009 tot 2019 was hij blokfluitdocent aan het Conservatorium van Lausanne. Sinds 2019 is hij professor blokfluit aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Frankfurt am Main te Duitsland.

Prijzen

2015 Laureaat van de 8. Internationale Wedstrijd Telemann, Magdeburg, Duitsland, voor de beste interpetatie van historische ornamenten

2014 Laureaat van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua te Brugge. De externe jury van het label « Alpha » koos hem voor de Cd-opname. Tevens won hij ook de “EUBO Development Trust Prize” voor de beste interpretatie van Tierkreis (Virgo) van Karlheinz Stockhausen

2012 Young Artists Bach Competition Winner (San Francisco)

2011 1e prijs + publieksprijs bij de 7de Internationale Johann Heinrich Schmelzer wedstrijd te Melk (Oostenrijk)

2009 beurs van de Artistieke Stichting « Mathilde E. Horlait-Dapsens » (toegekend voor verdienstelijke studies aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel)

2007 2e prijs in ex aequo + publieksprijs bij de “3e Internationale Solistenwedstrijd voor oude muziek ” te Schärding en Brunnenthal (Oostenrijk), waarbij Ton Koopman juryvoorzitter was. De eerste prijs werd niet uitgereikt

2006 laureaat (met de 3e prijs + publieksprijs) van het “6e Nationaal Muziekconcours van Rotary Club Gent”

2001 laureaat (met een 2e prijs) van de “37e nationale wedstrijd voor muziek en woordkunst; Axion Classics”